Search

Tvoj življenjski slog MOČNO vpliva na plod!

Dragi (bodoči) starši, pokrovitelji novonastajajočih življenj, pravico imate do teh informacij! Ne le zaradi sebe, temveč zaradi vašega otroka. Da se lahko na podlagi vpogleda v širšo sliko odločite, kako boste živeli, kakšne odločitve boste sprejemali in s tem tudi odgovornosti, ki so neizbežne.

Da si lahko poiščete podporo, obiščete strokovnjaka in dovolite biti samo ljudje.

Ukvarjam se z vprašanjem, kako soočiti nosečnice z realnostjo ne da bi ob temu nastal še večji stres? Kako približati nosečim ženskam, da je zares pomembno, kako kvalitetno živijo že pred zanositvijo, kaj šele v nosečnosti, ne da bi sprožila še večji plaz krivde za katero se vedno skrivajo gore sramu, strahu, jeze ... ?

Najbrž enega brez drugega vedno ne gre. In morda niti ni tako narobe, če se kdaj zazremo v preprosta dejstva in soočimo z bolečo resnico, ki nam trka na vest, da zberemo energijo za spremembo. Kakorkoli že, želela bi spregovoriti o vplivu našega življenjskega stila v nosečnosti na otrokovo kasnejše življenje. Ker redno spremljam debate med nosečnicami in mamicami, bom uporabila to kot odskočno desko. Če sem konkretnejša, govorim o vprašanjih in odgovorih na temo stresa, pitja alkohola ali kajenja v času nosečnosti ... (zraven bi lahko priključili tudi prehranjevanje v nosečnosti, tj. razne "nosečniške razvade"). Skratka same takšne teme, ki se dotikajo realnih skrbi in puščajo realne posledice ... in se hkrati tesno stikajo z osebnimi prepričanji, mejami in kapacitetami; koliko smo sposobni odložiti potrebo/željo (sploh ločiti med tema dvema), se izpostaviti, poskrbeti zase (in za otroka) ali namesto tega odriniti, potlačiti, zanikati kar tli v nas... pogosto zavoljo trenutnega počutja.

Težko se je boriti s svojimi šibkimi točkami, še posebej kadar se ni potrebno pregovarjati in zoperstavljati nikomur razen sebi. Najtežje je biti sam svoj odločen, pravičen, etično in moralno odgovoren gospodar, ki spoštuje pravila. Pa ne zavoljo reda in pravil, temveč zavoljo tega kar dejansko šteje, zdravja, nadaljnjega življenja in nadaljnjih generacij, ki računajo na nas. Pri teh vprašanjih se med članicami forumov in skupin pogosto začne zatikati. Zato je smiselno v takih točkah ločitvi med: a)osebnimi stališči, ki izhajajo iz osebnih zgodb, potreb in interpretacij ter

b)znanstvenimi dejstvi, ki jih strokovnjaki preverjajo že vrsto let in se (naj ne bi) spreminjali glede na naša osebna prepričanja.

Ta razločitev se mi zdi nujno pomembna, sicer lahko hitro zapademo v mešanico dejstev in prepričanj, ki spodbujajo k naraščanju napetosti in nestrpnosti, namesto da bi nas obračali v produktivnost. Morda bi še najlažje ohranjali dialog in spoštovanje do drugih, če bi si priznali, da je »biti človek« pogojeno tudi z napakami in šibkimi točkami? Čisto vsi ljudje jih imamo, pa čeprav na povsem različnih področjih.

Medtem, ko nas ločuje to, kako se z njimi soočamo. Človeško je imeti napake, kar pa še ne opravičuje dejstva, da se jih ne trudimo izboljšati!

Pomembno si je priznati napake (sebi in svetu), se z njimi soočiti, pobližje spoznati ...kar nas dela boljše. Vendar je samo priznanje redko dovolj, če potem ne spremenimo ničesar, kajti videti napako še ne pomeni jo odpraviti.

Je pa bistven in nujno potreben korak v smeri spremembe.

Zato bodimo človeški. Dovolimo si začutiti bolečino ob svojih šibkostih. Kajti šele takrat v sebi odpremo novo okno s pogledom na staro situacijo, integriramo odtujene občutke in bolj celostno postopamo v odnosu do težave. Takrat postanemo bolj senzibilni, empatični in človeški.

In v ta namen predlagam, da gremo na hitro čez znanstvene ugotovitve:

• Kajenje v nosečnosti: škoduje*. Vpliva na rast ploda, pridobivanje teže, razvoj pljuč, srca in možganov. Četudi se komu zaradi poroda sliši vabljivo, da kajenje vpliva na velikost ploda in se lahko rodijo manjši, ne zaključujte tako hitro! Če otrok ne doseže svoje realne, pričakovane velikosti na račun kajenja, ga lahko zunaj maternice resno ogrozimo pri napredovanju, saj ima slabše pogoje za razvoj kot otroci, ki v maternici dosežejo svoj maksimum.

• Pitje alkohola v nosečnosti, ne glede na količino: škoduje. Vsaka količina alkohola uničuje možganske celice pri otroku in zavira razvoj živčnega sistema. Vpliv se pozna, npr. pri vztrajanju primitivnih refleksov, t.i, nehotenih krčev/poskokov pri dojenčku, ki naj bi sicer do 18.tednu nosečnosti izzveneli. Prav tako pa se povečuje verjetnost za nižji IQ in hiperaktivnost pri otroku. Alkohol namreč, po domače, »kuri« živčne povezave v možganih, enako kot pri odraslih, le da gre pri plodu za veliko bolj občutljive in majhne možgane v nastajanju (nekateri plodi že po treh minutah pokažejo reakcijo na ravni alkohola v krvi in reagirajo s popolno negibnostjo (ki lahko traja več ur), zamenjanim ritmom v dihanju in gibanju - znaki t.i. "šok stanja".)

• Stres v nosečnosti: škoduje, vendar zavisi njegov vpliv glede na pogostost in intenziteto pojavljanja. Vpliva na dolžino oz. na krajšanje t.i. telomerjev, delcev DNK, katerih dolžina določa koliko časa bodo celice živele oz. kako hitro se bodo starale. V širšem spektru se to nanaša na naše celo telo, kako hitro se lahko stara/obnavlja in tudi umre.

Še posebej ob koncu nosečnosti, lahko dolžina telomerjev vpliva na prehitro zreljenje posteljice in s tem predčasen začetek poroda (torej lahko stres določa predčasen porod). Telomerji določajo tudi gensko izražanje, t.i. epigenetske spremembe – lahko »prižgejo ali ugasnejo določen gen« , ohranjajo strukture DNK-ja, in tako igrajo eno glavnih vlog tudi pri ohranjanju zdravja ali nastopu bolezni. Prav tako določajo razmerje hormonskega "koktejla", ki obliva otrokove možgane in s tem stimulira razvoj različnih predelov možganov - zato lahko pri nosečnicah s stresno nosečnostjo pričakujemo bolj "raztresenega" dojenčka, ki več joka, manj spi, manj pridobiva na teži (razvije/pripravi se na svet, ki ga je mamica doživela zelo stresno, zato se ojačajo tisti deli možganov, ki so občutljivi na stres, občutek ogroženosti).

Spodbujam vas torej, da se ustavite pri sebi. Da se začutite in dovolite za hip videti posledice današnjega polnjena občutkov praznine, nesmisla, živčnosti, žalosti ... ki so lahko dolgotrajnejše in globlje kot jih vidite s prostim očesom.

*Nicotine Tobacum with its 4,000 additives remains the most injurious addiction to the pregnant woman and her baby. At the discovery of being pregnant 60% of women will quit and 40% will continue throughout the pregnancy. For those 40% tobacco's chemicals will be absorbed into mother's blood, and the baby will be bathed in these toxins. There will be 144,000 spontaneous abortions (approximately 14.6% of all pregnancies), a weight deficit of almost one pound, a loss of 50 I.Q. points in the baby, and affective disorders programmed in the innocent fetus.

Tara

*članek napisan za Nosečko: https://www.facebook.com/nosecka/photos/a.134144530081140.27842.134136376748622/370097203152537/?type=1

0 views

telefonska: 040 555 608
email: info@toula-online.com

 

​© 2020 by Toula.

  • Facebook - White Circle
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now